(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Основната цел на настоящото изследване е анализ на опазването на биологичното разнообразие в защитени природни територии по директиви 92/43/ЕИО и 2009/147/ЕО. Тези правни актове на Европейския съюз са свързани с опазването на видове от дивата флора и фауна и природните местообитания. Основната задача на изследването се състои в разглеждане на правните мерки в тази област по тези директиви в контекста на въвеждането им в българското законодателство. Използват се сравнителноправният и формално-логичният методи на научно изследване. Резултатът от изследването е свързан с формулирането на някои по-общи изводи от разгледаната правна уредба и предложения за нейното усъвършенстване.