(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Последното разширяване на ERM II преди юли 2020 г. бе през 2005 г. След установяването на банковия съюз на ЕС, започнало през 2014 г., е нямало разширяване на ERM II с участие на държава членка на ЕС извън еврозоната. Затова присъединяването на България и Хърватия на 10 юли 2020 г. към ERM II от една страна и към банковия съюз на ЕС чрез механизма на т. нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ от друга, представлява специфичен интерес. Участието в тези два механизма е условие за присъединяването към еврозоната и приемането на единната европейска валута. Избраният подход на настоящото изследване е чрез методологията на сравнението да се направят някои основни изводи за пътя на двете страни към тези два важни валутни и финансови механизми на ЕС. Основната цел е да се очертаят характеристиките на присъединяването към тези механизми, което би било от полза и за останалите държави членки на ЕС извън еврозоната, когато започнат конкретни стъпки по посока приемане на еврото. Сравнението между България и Хърватия показва, че техният път към ERM II и банковия съюз на ЕС е доста идентичен. Все пак са налице и някои особености.