(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на разработката е да представи важността на въглеродните данъци в контекста на Европейската зелена сделка. За постигането на поставената цел са изпълнени две основни задачи: 1) анализирано е значението и мястото на въглеродните данъци в контекста на съвременното развитие на Европейския съюз; и 2) обобщени са основните автори и насоки на изследванията по отношение на въглеродните данъци като вид екологични данъци.Изследователските методи, използвани в изследването, включват елементи на историко-логическият метод, сравнителният анализ, контент анализът, обобщения на основните идеи, залегнали в ключови стратегически документи по темата на изследването.Резултатите от изследването са обобщения и анализи, които осигуряват база за вземането на обосновани решения по отношение на бъдещото въвеждане на въглеродни данъци в национален и европейски план, както и за формулирането на обосновани препоръки по отношение на прилагането на този вид данъци.