(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Докато посрещането на бежанците увеличава публичните разходи на европейските страни в краткосрочен план, то също увеличава съвкупното търсене в икономиките, което увеличава БВП на нациите, поради по-голямото търсене на вътрешни стоки и услуги. В дългосрочен план, тъй като мигрантите са интегрирани в пазара, фискалната система започва да получава финансови помощи, тъй като тези мигранти започват да допринасят за социалната система на държавата. Приемането на бежанците е особено важно за европейските нации, които се борят с намаляващата работна сила, поради застаряващото население и намаляващата раждаемост – такава страна е и България. Докато квалифицираните бежанци могат да допринесат за здравеопазването, инженерните и бизнес области, неквалифицираните работници биха могли да работят за грижата за възрастното население, както и за нискоквалифицирания труд. Следователно бежанската криза би могла да послужи като жизненоважно средство за много европейски нации, тъй като им дава възможност да посрещнат нови членове на работната си сила и да осигурят непрекъснат икономически растеж в бъдеще.