(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
В настоящата статия се поставя ударение върху заложените икономически импликации в прокламирания план за „ЕС от следващо поколение“ с централен фокус Предложението за регламент за Механизъм за възстановяване и устойчивост. Реализацията на този план е необходимо, но не и е достатъчно условие за успешно връщане на икономиките на ЕС към траекторията на БВП преди кризата – в краткосрочен план е нужен допълнителен и целенасочен фискален импулс, докато в дългосрочен аспект ЕС има неизбежна нужда от преформулиране на фискалното си управление в посока адаптиране на фискалните правила към новата действителност и дори провеждане на обща фискална политика.