(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Конвергенцията на производствените структури е важна предпоставка за синхронизирането на икономическите цикли на икономиките от Еврозоната и за ефективността на паричната политика на ЕЦБ. В статията е представен анализ на процеса на сближаване на производствените структури на България и Румъния към Еврозоната на вътрешносекторно равнище през периода 1998 – 2017 г. Използвана е методологията на сигма-конвергенцията, като са приложени индексите на дивергенция и на различие. Резултатите показват известно отдалечаване на структурите на секторите в България от Еврозоната и относително добре проявено сближаване при Румъния.