(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Статията има за цел да идентифицира детерминантите на международните портфейлни инвестиции в страните от Централна и Източна Европа. Изследването е осъществено чрез многофакторен регресионен анализ на панелни данни за 11 страни в периода 1999 – 2018 г. Резултатите сочат, че изменението в глобалния риск е факторът с най-силно въздействие върху международните портфейлни инвестиции в анализираната група страни. Останалите статистически значими детерминанти включват членството в ЕС, валутният риск, размерът на държавния дълг и пазарната капитализация на фондовия пазар