(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Изследването е съсредоточено върху структурната σ-конвергенция на износа на България и петте страни от ЦИЕ, въвели еврото. Чрез систематизация на теоретични концепции са обобщени базисни характеристики на икономическата, търговската, структурната и клубната конвергенция. Представени и адаптирани към структурната σ-конвергенция на износа са два индексни метода, които се прилагат от авторите им за изследване на икономическата конвергенция. Определени са стойностите на индекс на различие по метода на J. Von Hagen и J. Traistaru и индекс на дивергенция по метода на C. Van de Coeving. Те са изчислени по стокови групи (според SITС, Rev. 4) в износа на България, Естония, Латвия, Литва, Словакия и Словения, както и обобщено за целия износ през периода 2002-2018 г. Резултатите са представени в графична форма. На тяхна основа са изведени стокови групи в износа, по които България и другите пет страни от ЦИЕ са постигнали сближаване или са налични различия с аналогичните структурни показатели за износа на Еврозоната, въведени като референтни стойности. Изведени са обобщени тенденции в дивергенцията и/или конвергенцията на износа на шестте държави. Направени са изводи, че петте страни членове на Еврозоната са постигнали по-голяма конвергенция, която обаче в много случаи е нестабилна и е неутрална към въведената и използвана обща валута еврото. В изследването се прилагат методи на анализ и синтез, индукция и дедукция, методи на емпиричен индексен и сравнителен анализ.