(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Основи на научното изследване: Разглежда се проблем в областта на счетоводството в публичния сектор. Счетоводната политика е част от финансовите отчети на бюджетните организации, представяща прилаганите счетоводни политики и друга пояснителна информация.Цел: Да се представи стандартизиран модел на счетоводна политика, съгласно Международните счетоводни стандарти за публичния сектор (МССПС) и прилагания модел на счетоводна политика на бюджетните организации в България. На база сравнителен анализ да се очертаят различията между двата модела и да се предложат насоки за усъвършенстване на счетоводството в публичния сектор по въпросите на счетоводната политика.Методи: Методологията на изследването се основава на системния подход с прилагане методите на анализа, обобщението, графичното представяне на достигнатите резултати.Резултати и приноси: Съдържанието на изследването е полезно за потенциалните инвеститори, които имат интерес към дейността на публичния сектор. То предоставя познания за счетоводната политика, стандартизирана по Международните счетоводни стандарти за публичния сектор и за разработването ?, съгласно действащото счетоводно законодателство за бюджетните организации в България. Установените различия налагат приемане или синхронизиране на отчетността в публичния сектор на страната ни с МССПС като финансова рамка за отчитане. Направено е емпирично изследване на счетоводната политика на министерствата в България. Резултатите указват отклонения от приетите в МССПС подходи за представяне на счетоводна политика.