(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Ролята на висшите учебни заведения е от решаващо значение за развитието на социалната отговорност. И това е така, защото те обучават и възпитават настоящи и бъдещи ръководители, които ще вземат решения в нестабилна социално икономическа среда. Затова всички заинтересовани страни имат потребност от независима оценка, която предоставя дистанционния социален одит.Основна цел на настоящото изследване е да се анализа социалната отговорност на висшите учебни заведения и да се разработи модел за дистанционен социален одит. За постигането на целта са изпълнени следните задачи: анализирана е социалната отговорност, включително и на висшите учебни заведения, разработен е модел с добри практики по социална отговорност на висшите учебни заведения, който може да бъде използван като стандарт при провеждането на дистанционен социален одит в тях; разработен е модел за дистанционен социален одит на висшите учебни заведения. В изследването са използвани научните методи на анализ, синтез, индукция, дедукция.Основните резултати показват, че водещите висши учебни заведения в света имат социално отговорно поведение, провеждат социални инициативи и комуникират с всички заинтересовани страни своето социално отговорно поведение. По отношение на социалния одит резултатите показват, че дистанционният социален одит има редица предимства пред традиционния социален одит.Ограничения на изследването: Представените в настоящата студия резултати са само част от изследване (Пейчева, 2019), посветено на социалната отговорност на висшите учебни заведения и дистанционния социален одит. Анализираните в студията висши учебни заведения са в: Китай, Русия и България.Уникалността на настоящото изследване се изразява в разработването на модел с добри практики за социална отговорност на висшите учебни заведения и модел за дистанционен социален одит.