(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Основната цел на студията е да валидира личностните характеристики и дейностите на бизнес лидера за внедряване на ценностите и практиките на корпоративната социална отговорност (КСО) в една българска компания. За нейното реализиране авторите извършват последователно преглед на научната литература с цел да проучат и установят основните взаимовръзки между личността на бизнес лидера и фирмените КСО практики; провеждане на емпирично изследване сред служителите на едно българско предприятие и тестване на Модел на лидерство за устойчивост, разработен от Института за устойчиво лидерство към Университета Кеймбридж, Великобритания.Авторите прилагат подход „изследване на отделен случай“ (case study), т.е. проучване в голяма българска компания с утвърдена КСО политика и практики. Теренното проучване е извършено на три изследователски нива: качествено изследване, проведено чрез лично интервю с бизнес лидерите на организациите; количествено изследване сред представители на висшия и средния мениджмънт; и второ, сред служителите на избраната компания. Изследването е опит да се създаде по-ясно разбиране за характеристиките на устойчивото лидерство и как то допринася за постигане на трансформация и промяна.