(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Целта на настоящата студия е да представи правната възможност за стопанските субекти да гарантират своята надеждност при изпълнението на обществени поръчки въпреки наличието на основание за тяхното отстраняване от участие. Подходът за постигане на тази цел е практически ориентиран анализ на действащото европейско и българско законодателство. Основните задачи на изследването са: преглед на допустимите мерки за надеждност и анализ на задължението на възложителите да преценят доколко те са достатъчни, за да изпълнят своето предназначение. В разработката се подчертава значението на изискването за излагане на мотиви към решението на възложителя да приеме или отхвърли предприетите от стопанския субект мерки. Възложителят носи отговорност за последиците от евентуалното си погрешно решение, като тежестта на доказване, че е налице основание за отстраняване от участие лежи върху него.