(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Целта на студията е да представи финансовите отчети на банките, като е проследено историческото им развитие в България, обособени в периоди. Финансовите отчети с общо предназначение на банките представляват система от взаимосвързани показатели, които отразяват имущественото и финансовото им състояние към определен период. Наред с това финансовите отчети следва да представят вярно и честно ефективността и промените във финансовото състояние на дадена банка. На базата на получените данни от отчетите се извършва системен анализ на основните показатели на имущественото и финансовото състояние на банките и за ефективността им, като капиталова адекватност, платежоспособност, ликвидност, ефективност на разходите и др. Получените резултати от анализа се използват главно за управление на банките както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива. Външни потребители на информацията също проявяват интерес, тъй като те са индикация за състоянието и тенденциите в развитието на цялата икономика. Историческият преглед на характеристиките на финансовите отчети на банките в България ще започне от края на 80-те години на XX век.Основен извод е, че финансовите отчети за общо предназначение на банките са претърпели значителна промяна през годините в резултат на сложните и бързо развиващи се социално-икономически отношения.