(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Статията анализира как един евентуален преход към нисковъглеродна икономика ще се отрази на две от водещите държави в Близкия изток – шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия. Целта на анализа е да съпостави демографските данни за двете страни и да направи прогноза коя от двете ще бъде по-силно засегната от един преход към нисковъглеродна икономика. Съпоставката на демографските данни показва много сходни характеристики. Драстични различия могат да се открият в данните за имиграционните процеси към двете страни. Саудитска Арабия е изключително зависима от имигрантския труд за нормалното функциониране на икономиката си. Това дава основание да се прогнозира, че намаляване приходите от петрол може да доведе до рязко свиване на ролята на Саудитска Арабия в Близкия изток.