(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Докладът разглежда глобални тенденции в развитието на света, оказващи влияние върху сигурността, включително и върху региона на Близкия Изток. Целта е да се идентифицират рисковете, предизвикани от технологичното развитие, световните демографски процеси и климатичните промени. Анализът е основан на обобщаване на публикациите на водещи учени и проследяване на динамични редове. Ще нарастват рисковете, свързани със социални сблъсъци, борба за ресурси, нов тип съперничество между световните и регионалните сили. Идентификацията на рисковете обогатява знанието по проблемите на сигурността.