(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Борсовата търговия отдавна не съществува в класическата си форма. Технологичните новости, приложени от електронните платформи и ОТС пазарите, предлагат допълнителни възможности на инвеститорите и ги привличат, което променя борсите. Възможностите за по-широк достъп до инвестиционния процес създават съвременните тенденции „финансиализация”, „комерсиализация”, „хибридизация”, „автоматизация”, „консолидация” и налагат повишаване на прозрачността.Българският фондов пазар остава встрани от основните съвременни насоки на търговията с ценни книжа. Той е създаден административно, а държавата продължава да е мажоритарен акционер както в пазарния оператор, така и в депозитарната институция, обезпечаваща трансфера и съхранението на ценните книжа. Ниската ликвидност, високата концентрация на собствеността и липсата на основни инфраструктурни звена правят пазара неатрактивен, поради което той изостава от световното развитие.