(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
В настоящата научна студия се разглеждат разходите за труд, производителността на труда и връзката между тях. Целта е да се установи зависимостта между темповете на изменение на разходите за труд и производителността на труда с оглед разкриване на последиците от установената връзка и очертаване на пътя към конкурентоспособност и развитие за изследваните предприятия. Основната теза е, че конкурентоспособността на предприятията и ефективността от използването на човешкия ресурс зависят от връзката между темпа на изменение на разходите за труд и темпа на изменение на производителността на труда.В резултат на направеното изследване в индустриални предприятия от Русенски регион за периода 2013-2016 г. се налага основният извод, че темповете на нарастване на средните разходи за труд изпреварват темповете на изменение на средната производителност на труда. Предприятията биха могли да насочат усилията си към повишаване производителността на труда чрез: подбор, обучение и контрол върху работата на персонала; поощрения за работници и служители, допринесли за повишаване на производителността на труда; мотивиране на персонала чрез пари, чрез предоставяне на възможности за развитие, чрез инвестиции в образованието му; въвеждане на нови и усъвършенствани технологии; развиване на по-ефективни и конкурентоспособни производства.