(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
„Четвъртата власт“ е 233-годишна метафора, която до днес кодира функциите на медиите и журналистиката в процеса на обществено развитие или социалната динамика, както би се изразил Огюст Конт. Да бъде духовен двигател на трансформационните процеси в дадено общество – именно в това се изразява основната отговорност на „Четвъртата власт“ до днес. Дали е на висотата на своята гражданска и морална отговорност, това е друг въпрос.Настоящата студия на този въпрос не предлага отговор. Нейн фокус и предмет са социалните факти и смисловите полета на метафората през вековете на нейното съществуване и употреба в политическата лексика, научните изследвания и изкуството – най-вече литература, кино и филмови произведения за телевизия.Обект на студията е метафората „Четвъртата власт“ – една от най-устойчиво присъстващите метафори днес. Факт е, че въпреки разнообразните си приложения във времето до сега метафората продължава да кодира едни и същи социални факти – най-общо казано медиите, като в различните епохи под „Четвърта власт“ се събират най-напред само печатните медии, след тях и останалите по реда на тяхното изобретяване. Днес съществува дискусия по въпроса дали социалните медии са социални факти зад метафората „Четвърта власт“ или те стават факти на друга метафора – „Петата власт“.Студията представя исторически и теоретичен преглед на развитието на метафората „Четвъртата власт“. Направен е съдържателен анализ на художествените произведения, носещи в заглавието си метафората.