(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Обект на изследване в тази статия е световното стопанство след началото на пандемията от COVID-19. Сегашната ситуация се характеризира със сериозна икономическа криза и с несигурност пред бъдещото икономическо развитие. Въпросът, който представлява интерес от научна гл.т. е как се отразява пандемията от COVID-19 върху конкурентоспособността на стопанствата? Това е и предмета на изследване. Тезата, която се поставя е, че по отношение на конкурентоспособността малките икономики успяват по-добре да се справят с предизвикателствата на кризата, наложена от COVID-19. Целта е да се достигне до анализ на тази проблематика за световното стопанство и за България и да се направят конкретни препоръки за страната ни.