(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на настоящото изследване е да се обърне внимание върху значението на прогнозната стойност на обществените поръчки и да се поставят на дискусия някои правни проблеми, свързани с нея. Подходът за постигане на тази цел е практически ориентиран анализ на действащото законодателство от позиция на административното право. Основна задача на изследването е да се изведат, систематизират и анализират съответните разпоредби от българското, а при необходимост и европейското законодателство. Спазването на тези разпоредби е от огромно значение, за да се гарантира законосъобразното разходване на публични средства. От прогнозната стойност зависи кой е допустимият ред за възлагане и дали конкретна обществена поръчка ще подлежи на външен предварителен контрол от страна на Агенцията по обществени поръчки. Неспазване на императивните разпоредби би довело до налагане на глоби, а в определени случаи и до налагане на финансови корекции и унищожаемост на договори и рамкови споразумения. Изследването би могло да подпомогне възложителите при правилното планиране и законосъобразното възлагане на обществени поръчки, контролните органи при упражняване на техните правомощия, а стопанските субекти – във връзка с участието им в процедури, както и с оглед законосъобразното подновяване или възлагане на допълнителни дейности или количества по вече сключени договори.