(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Компетенциите на заетите в транспортния сектор са значим фактор за нарастване на ефективността на железопътния, автомобилния, въздушния и водния транспорт. Успешното развитие на човешките ресурси в сектора изисква доставчиците на образование и обучение в областта на транспорта да познават задълбочено настъпващите промени в работните процеси. В контекста на съвременната динамика на технологиите, бизнес-сценариите и предлаганите услуги в транспортния сектор в статията се систематизират основни предизвикателства пред системата за образование и обучение в областта на транспорта с акцент върху ролята на висшите училища като доставчик на формално образование (бакалавърски, магистърски и докторски програми) и неформални обучения (вкл. неформални обучителни курсове).