(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
На национално ниво липсва задълбочено и обхватно проучване на търсенето на товарните превози и на факторите, които оказват влияние върху него. Именно това е и основната цел на представената статия – да се дискутира тази празнина в научните изследвания по темата и да се дефинират и анализират различните фактори, въздействащи върху търсенето на товарните превози чрез идентифицирането на система от детерминанти на търсенето, която може да бъде анализирана регулярно и която позволява прогнозирането на промените в обемите на товарните превози през определени периоди от време.Използваните методи за изследване включват елементи на литературен обзор, ретроспективен анализ, сравнителен и съдържателен анализ и обобщени идеи за систематизиране на основните фактори, които оказват влияние върху търсенето на товарни превози. Резултатите от изследването са обобщения и анализи, които осигуряват основа за емпирични изследвания, анализи и прогнозиране на търсенето на товарни превози в страната.