(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Финансовото състояние на предприятието е комплексно понятие. То може да се определи като състояние, състав, структура и динамика на активите, пасивите и собствения капитал на предприятието, както и неговата способност своевременно да генерира парични средства и парични еквиваленти с определена степен на сигурност, необходими за уреждане на задълженията му. Стабилното финансово състояние е обективна предпоставка за продължаване на дейността на предприятието в обозримо бъдеще.Поставената в доклада цел е подобряване на методиката за анализ на финансовото състояние на предприятието. Традиционната методика за анализ се надгражда като за целта се извежда система от показатели за анализ и оценка на финансовата стабилност на предприятието, въз основа на които се определят ключови критерии. Изпълнението или неизпълнението на тези критерии комплексно показва степента на финансова стабилност, респ. нестабилност на предприятието. На тази основа се анализира и оценява степента на риск от търговска несъстоятелност и фалит на предприятието. В доклада е направен опит за формулирането на интегриран подход за анализ на финансовото състояние на предприятието, базиран на логическото единство между теория и практика.Обект на разглеждане в доклада е финансовото състояние на предприятието като икономическа категория и система. Интерпретират се конкретни методологични и методически въпроси на анализа на финансовото състояние на транспортното предприятие.