(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Политическата дейност на масово равнище най-често се възприема и представя като вербална комуникация. Най-голямо място в публичния и официален дискурс заемат идеологизираните понятия за „национални (и съюзни) интереси“, „ценности (общочовешки, демократични, европейски, евро-атлантически)“ и „легитимност“. Трето десетилетие общественото, груповото и индивидуалното съзнание са обект на постоянно координирано, институционализирано въздействие под мотото за „цивилизационен избор“ с цел промяна на националната идентичност (от българска в европейска,„европейски граждани“), подмяна на традиционните ценности с „европейски“ (всъщност нео-либерални). И фактически – подмяната на националните интереси с други, отчасти или изцяло не-наши. Движението на изложението от интереси през ценности към легитимност е нарастване на субективното за сметка на обективното.