(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
В статията е направен преглед на миналото и сегашно състояние на българската общност в Албания. Разгледани са съществуващите взаимодействия между българите в Албания и българската държава. Въз основа на това, а също така и на базата на съществувалия в миналото устойчив модел на гурбетчийството, се предлага като оптимален миграционен модел циркулиращата временна или сезонна трудова миграция.