(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Излизането на Великобритания от Европейския съюз засяга плановете на българските имигранти там. Те са значителен брой, който непрекъснато нараства в последните петнадесет години и дори противно на очакванията, след Европейския референдум през юни 2016. На базата на проведено през периода март – април 2019 г. емпирично изследване от авторите сред 361 българи, които живеят във Великобритания, в настоящата статия са разкрити нагласите и очакванията на респондентите за промени в техния живот в резултат на BREXIT. Обхванати са българи на различна възраст, с различни социално-демографски характеристики и различен статус на пазара на труда. Специален акцент е поставен върху плановете на българите за промяна на местоживеенето им – връщане в България или преместване в друга държава. Анализът разкрива, че фактори като възраст, образование, продължителност на пребиването във Великобритания и степента на интеграция на пазара на труда влияят върху решението на нашите сънародници да си тръгнат или да останат във Великобритания.