(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
В доклада се дискутират въпроси, свързани с възнагражденията на наетите в чужбина и паричните преводи от българските емигранти. Въз основа на информация от международни институции и Българска народна банка се представят данни за относителния дял на тези две променливи в БВП. Като се използва информация от емпирично социологическо изследване, реализирано през 2017 г. по проект: „Завръщащите се мигранти: сегментация и стратификация на икономическата мобилност“ се очертава профила на хората, които подкрепят близките си, останали в страната. Потърсен е отговор на въпроса какво определя трансферно поведение на завърналите се мигранти по време на техния престой зад граница.