(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Влиянието на ускорения растеж върху неравенството не е достатъчно проучено в литературата. Целта на статията е разкриване на връзката между ускореното икономическо развитие и доходното неравенство. Разглежда се периодът 1870 – 2016 г. и чрез сравнителен анализ се открояват страните с най-висок темп на растеж на БВП на човек. Изследва се еволюцията на неравенството в тези страни и се доказва, че е възможно да се постигне ускорен икономически растеж и догонване, без увеличаване на неравенството в доходите и дори при неговото намаляване.