(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Политическите и икономически проблеми и предизвикателства, с които се сблъсква Третата българска държава продължават вече 140 години. Такъв е проблемът за политическия разкол, обхванал България в годините преди и непосредствено след Втората световна война. Неговият генезис, развитие и влияние върху нашето съвремие заслужават задълбочен политологичен анализ. В статията се изяснява понятието „политически разкол“, предложена е типологизация на явлението и е отделено специално внимание на противоречията, които поражда в български условия.