(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Основната цел на настоящата статия е да се представят съвременни тенденции в управлението и развитието на човешките ресурси и да се систематизират ключови предизвикателства в тази област. Изследователската методология обхваща следните основни етапи: проучване и представяне на трансформации в подходите към труда и съвременни тенденции в обучението, развитието и оценяването на изпълнението на човешките ресурси в глобален план; анализ на разпространението на съвременни практики в управлението на човешките ресурси в компании в България; очертаване на основни предизвикателства пред дейностите в тази сфера от организационното управление. Резултатите от проведеното изследване очертават редица предизвикателства пред управлението и развитието на хората в организациите, сред които се открояват: вътрешната мобилност на работната сила в компаниите и лидерските умения за ефективна обратна връзка и за насърчаване на развитието на компетенциите на човешките ресурси в работните екипи.