(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Изследването проследява развитието на теоретичните разбирания за ЗМ в предложена периодизация. Разкрита е нарастващата актуалност на нови парадигми, при които икономическите аспекти на завръщането се съчетават със социокултурни и психологически. Изведени са икономически и неикономически фактори, отразяващи се на мотивацията на завръщащите се с фокус върху нерационалистките мотиви, въплътени в концепцията за емоционална рефлексивност. Изводът е, че теоретичното осмисляне на завръщането все повече излиза извън класическите стриктно икономически обосновки и тесните обяснения за икономическата рационалност на завръщащите се.