(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Настоящата статия е посветена на значим икономически и социален проблем – интеграцията на младежите на трудовия пазар. Целта на разработката е през призмата на реалната ситуация да се разкрие въздействието на публичните политики и мерки за стимулиране на заетостта сред младото поколение, като се акцентира на връзката между образователната система и пазара на труда. В този смисъл направен е контент анализ на нормативни актове и документи, разгледани са добри практики на публични политики и мерки в подкрепа на професионална реализация на младите хора на пазара на труда. В резултат на анализа на пазарната ситуация и реализирания национален план за прилагане на Европейската гаранция за младежта са направени изводи, оценки и препоръки.