(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Изследването представя систематичната реакция на фискалната политика спрямо развитието на публичния дълг, като има за цел да разкрие решаващото й значение за определяне дали динамиката в съотношението дълг към БВП води към желано равновесие или не. На тази основа ще покажем, че стойностите на съотношението консолидиран държавен дълг към БВП в България близо до 55-60% са приемлива своеобразна граница, до която дългът може да се счита за лесно управляем и устойчив. Тези калкулации имат принос, тъй като дават нови идеи за посока при измерването на динамичните ефекти от фискалната политика, също така могат да са от полза за „котва“ при различни сценарии на стрес тестове, както и при анализ върху социалните разходи, надвисващи в бъдеще.