(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2020)
Структурната конвергенция в рамките на ЕС се смята за важно необходимо условие за ефективното функциониране на Икономическия и паричен съюз. Настоящата статия представя кратък преглед на съществуващата теоретична и емпирична литература по въпросите на конвергенцията на производствените структури на БВП. В теоретичната литература е идентифицирано голямо многообразие от фактори, които влияят върху конвергенцията, а в съответствие с това в емпиричните изследвания се откриват противоречиви оценки относно досегашния напредък на страните от ЕС по процеса.