(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Фокусът на настоящата статия са т.нар. прокси войни. Разбирането и оценяването на съвременните геополитически сблъсъци би било непълно, ако не се разглежда през призмата на прокси войните. Насилието все повече се „приватизира“. Войната между държавите отстъпва мястото си на продължителни вътрешни конфликти без ясни граници между отделните общности, намесата на външни сили и легитимността на насилието. Недържавните субекти в тези конфликти се превръщат в основен фактор за регионалните баланси и в инструмент за налагане на интересите на различни външни геополитически сили. В статията са анализирани основни участници, значението на държавата и отличителните черти на тези войни. Освен това са представени и аргументи, свързани с техните предимствата и недостатъците при използването им днес.