(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Обслужването на международния стокообмен се изразява в сключването на търговски договор, застраховки, транспорт и други значими дейности.В студията се изследват същността и специфичните характеристики на международните търговски термини Инкотърмс и Институтските карго клаузи, които са взаимно свързани. Инкотърмс се изследват главно предвид застрахователните им аспекти, които са предпоставка за сключването на карго застраховка.Световно известните, признати и прилагани Институтски карго клаузи се изследват като конкретни и специализирани карго застрахователни условия. Освен от същностна гледна точка кой е отговорен за транспортирането (разходи за транспорт), застраховането (разхода за застраховка) и други, в изследването се акцентира на тяхната специфика и разнообразие.Целта на изследването е да се осветли необходимостта, същността и разшири популярността на карго застраховането като се постигне реална, пълна и ефективна карго застрахователна защита. За реализирането на тази цел са поставени задачите да се разкрие практическата същност и специфика на търговските договори и застрахователните условия.Изследването е реализирано по методите функционален анализ и обобщение.Като резултат от изследването са обособени конкретни констатации, изводи и препоръки с практическа насоченост.По този начин изложена материята обуславя по-масово и по-ефективно карго застраховане, ще стимулира развитието на международния стокообмен (износ, внос и реекспорт), стокообмена в национални граници, ще улесни нейното изучаване от интересуващите се от практиката и науката.Изследването е полезно както за външнотърговските и застрахователните среди, така и за студенти.