(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
В студията е представен опитът на Латинския Паричен Съюз (1865 - 1927), и на неговото влияние върху балканските парични системи и балканските стопанства. Повод за написване на студията е излизането от печат на фундаменталната книга на френския икономист Люсиен Жилард „Латинският Съюз, един опит за споделен паричен суверенитет (1865 - 1927), 372 с., 2017. В студията е изказана хипотезата за противоречивостта на стопанската структура на периферията с паричния режим на центъра. Реконструирани са лихвените проценти по външните дълговете на балканските страни, изследвана е тяхната конвергенция. Представена е ролята на ажиото, неговата връзка с публичните финанси, с лихвените проценти, както и с налагането в обращение на банкнотите, покрити със злато.