(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
Европейският социален фонд (ЕСФ) е основният финансов инструмент на Европейския съюз, чрез който се подпомагат заетостта и повишаването на образователния ценз и умения на гражданите. България получава средства от ЕСФ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР), която трябва да съдейства за изпълнението на целите в областта на трудовата заетост и борбата с бедността и социалното изключване.Проверката на всяка отделна разходна позиция и свързаните с нея доказателства, приложени към исканията за плащане на бенефициентите, на практика е почти неосъществима поради големия брой позиции. Едно от възможните решения е проверката да се извърши само върху част от позициите, т.е. тя да се извършва въз основа на извадка от транзакциите.Целта на настоящата публикация е да представи някои методологични подходи за излъчване на извадки за извършване на административни проверки и проверки на място по отношение на исканията за възстановяване на средства, подавани от бенефициентите на оперативната програма.Методологията осигурява излъчване чрез стратифициран подбор на представителни извадки, които позволяват получените резултати да бъдат разпрострени върху цялата генерална съвкупност. За тази цел е разработена постстратификационна процедура. Тя създава възможност за получаване на оценки както за цялата генерална съвкупност (ОП РЧР), така също и за нейните подсъвкупности (страти) и за отделни години.