(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
Настоящата студия има за цел да представи спецификите на интелигентните транспортни системи (ИТС), тяхното значение за устойчивото развитие на транспорта и транспортната инфраструктура и икономическите ефекти, които ще се постигнат в резултат от широкото им приложение. Развитието на ИТС, както и необходимостта от икономическа оценка на резултатите от тяхното прилагане са ключови елементи по отношение на реализацията на стратегическите инфраструктурни проекти в областта на транспорта и постигането на целите за неговото устойчиво развитие.В представената студия са обобщени използваните методи и подходи за оценка на икономическите ефекти от широкото прилагане на ИТС в европейски и световен мащаб и са направени изводи относно очакваните ефекти и тяхното значение по отношение на постигането на устойчиво развитие на транспорта. Освен това, в студията са представени и резултатите от направения анализ за оценка на въздействието на пилотни проекти за внедряване на ИТС на локално и регионално ниво в рамките на проект SEE-ITS, реализиран по програмата за трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа. Установено е, че идентифицираните разходи и ползи са ключови елементи по отношение на реализацията на стратегическите инфраструктурни проекти в областта на транспорта и имат важно значение за изграждането на рамка за мултикритериен анализ на ефектите от приложението на ИТС и техния принос към устойчивото развитие на транспорта и транспортната инфраструктура.