(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
През последните години се разгръща информационно-комуникационна революция, свързана със значителни промени в сферата на технологиите, софтуера и комуникациите и прехода към нов тип икономика, която е обобщена от някои автори и като „революция на концепциите“ (П. Дракър). Като предпоставка и резултат от това настъпват и значителни промени в мястото и ролята на човека в производствената система.Целта на настоящата студия е бъдат обобщени главните характеристики на новия тип икономика, като при интерпретирането на основни концепции за нея, да се систематизират протичащите успоредно с нейното формиране промени във формите на приложение, функциите, характера и съдържанието на труда.За постигането на основната цел и задачите на изследването се прилагат традиционните методи на индукция и дедукция, историческият и логическият подход, методите и средствата на сравнителния анализ.Направеният анализ налага извода, че трудът в новата икономика се отличава значително от този в предходните етапи на развитие на икономиката. Неговата еволюция следва тенденцията за по-динамично развитие, за използването на по-висококвалифицирани кадри, за все по-масовото прилагане на различни гъвкави форми на заетост.