(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
Целта на тази студия е да докаже, че в основата на съвременната икономика е креативното поведение, което не е само резултат от интелигентността, но и на нестандартното дясно мислене, което се изучава от невронауката. Изучаването на креативното поведение изисква анализ на човешкото мислене, което е основата за постигане на креативност в икономиката. Изследването е посветено на въпросите на креативното мислене, като са разгледани основните условията за творческо решение на икономически проблеми, определени са необходимите елементи на креативното поведение, методите и техниките на индивидуалното и групово креативно мислене. За нуждите на изследването е направен сравнителен анализ на различни концепции от поведенската икономика, които са съпоставени с парадигми от креативната икономика, за да се направи синтез за креативното поведение. Използван е интердисциплинарен подход, като са съчетани и анализирани изследвания на интелигентността, психологията и невроикономиката. Въпреки че вече съществуват публикации за поведенска икономика в България, тя е сравнително слабо позната, а креативната икономика е анализирана от гледна точка на интелектуалната собственост. В развитите икономически държави творчеството става основен икономически ресурс, които става решаващо предимство в конкуренцията. Развитието на поведенската и креативната икономика дава възможност за изследване на креативното поведение, в основата на което е творческото мислене резултатите от което са иновациите, творческите продукти, маркетинга, предприемачеството и др.