(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
Основна цел на студията е да разкрие паралелът и взаимовръзката в развитието на водещите направления във философията и методологията на науката, методологията на икономическата наука и промените в икономическата реалност. Чрез теоретически и сравнителен анализ се стига до извода, че класическата рационалистична философска методологията на европейското просвещение, първият и втори позитивизъм, неопозитивизмът, постпозитивизмът във философията са методологическа основа на всеки от последователните водещи теоретични модели на икономическо мислене във развитите капиталистически страни от Адам Смит до наши дни.