(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2017)
Изследването се фокусира върху взаимовръзката между различните технологични революции, свързаните с тях експанзии и цикли на капитализма, промените в политическите и икономическите отношения, които те предизвикват. Основната идея е, че технологичните революции неизбежно носят след себе си и промяна в ортодоксалните политикономически парадигми, които трябва да отговорят на нуждите на всеки един етап на развитие на капитализма. Без да се изпада в технологически детерминизъм, в исторически и сравнителен план системно са разгледани промените в различните производствени технологии и източници за натрупване на богатство през съответните периоди и политикономическите парадигми, които се налагат като обективна и закономерна реакция на тези промени. Тази технология на изследването позволява да разберем и да видим в дълбочина процесите, движещи капитализма и налагащи доминиращите парадигми, които трябва да отговорят на потребностите на това движение. Днес, с Четвъртата индустриална революция, сме на прага на нови епохални промени, които променят източниците и мащабите на натрупване на богатство и съответно водят до търсене на нови политикономически теории, способни да обяснят новите реалности и да преодолеят кризисните процеси.