(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
Основната цел на изследването е анализ на политикономическите следствия от една от най-важните характеристики на четвъртата индустриална революция, каквато са големите данни. За постигането на тази цел последователно са реализирани няколко основни задачи: разкриване на особеностите и тенденциите на промените и използването на големите данни; следствията, които те имат за икономиката, политиката и цялата обществена система; социалните неравенства и противоречия, създавани от навлизането на големите данни и необходимостта от тяхната регулация; промените в традиционната статистика, резултат на използването на големите данни. Прилага се политикономически подход, предпоставката на който е, че политиката и икономиката са подсистеми на бързо променящата се днес в резултат от големите данни политикономическа система. Става дума за съвсем нова и необичайно скоростно развиваща се област, неизследвана в нашата литература. Тя има значими практически следствия в контекста на проблемните ситуации, с които се сблъскват различните институции в условия на огромни и бързо менящи се потоци от информация, изискващи бързи и рационални решения от икономическите и политическите субекти.