(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
Авторът на студията си поставя за цел да потърси отговор на въпроса дали преди септември 1944 г. в България съществуват тенденции и политически практики, които водят към установяване на социализъм. За целта е направен анализ на Петгодишния земеделско-стопански план от 1941 г. Това, което може да се твърди въз основа на Петгодишния план е, че установяването на социалистически стопански модел в България в никакъв случай не е изненада, а принципни характеристики на този модел се подкрепят дори и от хора, които не са политически социалисти. Петгодишният план е илюстрация на съществуващо в българското общество гравитационно притегляне към социализма, като самият той посредством заложените в него политики има потенциала да ускори това движение.