(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
През последните години корпоративната социална отговорност като теория и практика се разглежда в неразривно единство с корпоративната устойчивост, устойчивото развитие и социалната отчетност. Европейският дневен ред поставя акцент върху нефинансовата отчетност като инструмент за легитимиране на фирмите пред обществото с цел утвърждаване на тяхната репутация и успешното преодоляване на нефинансовите рискове.Целта на студията е да разкрие корпоративната социална отговорност като лост за постигане целите на устойчивото развитие. В публикацията са представени мониторинг и оценка на външната корпоративна социална отговорност с цел удовлетворяване на претенциите на външни заинтересовани страни, насочени към екологични корпоративни инициативи и отговорности към местната общност, както и оценка на въздействието на определени фактори като брой заети и печалба върху корпоративните социално отговорни стратегии. Изследвани са фирми в България и нагласите на техните мениджъри към социално отговорни проекти. При обработката на емпиричните данни са приложени статистически методи. Направен е изводът, че корпоративната социална отговорност е гъвкав инструмент за разрешаване на социални конфликти и за преодоляване на нефинансови рискове.