(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
МСП се разглеждат като причинители на сериозни отрицателни въздействия върху околната среда, в следствие акумулиращият ефект от тяхната дейност, който води до общо замърсяване, надхвърлящо това на големите компании. Преходът на МСП към „зелено“ управление е от съществено значение за намаляване на това въздействие върху околната среда, както и за ефективното използване на енергията и природните ресурси. Настоящата статия си поставя за цел да проучи възможностите и предизвикателствата пред МСП в България по отношение на „зеленото“ управление. Проучването чрез дълбочинни интервюта е насочено към микро, малки и средни фирми в страната, за да разкрие техните виждания за „зеленото“ бизнес управление и свързаните с това очаквания и предизвикателства. Получените резултати позволяват да се очертаят насоки за прилагане на „зелени“ практики, както и теми за бъдещо обучение за „зелено“ управление сред МПС в България. Ограниченията на проучването са свързани главно с избора на участници, които са представители на микро, малки и средни фирми от различни сектори на икономическа дейност, без претенции за представителност. Това не позволява направените заключения да се генерализират, както за цялата страна, така също и за всички икономически сектори.