(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2019)
Карл Маркс - един от големите умове на своето време и един от най-спорните критици на капитализма, оставя след себе си внушително по размер и значение научно наследство. 200 години след неговото рождение трудовете му продължават да се четат с интерес и да бъдат обект на най-разнообразни дискусии, което дава основание да се твърди, че не са загубили своята актуалност и все още пораждат теми за научен размисъл.Статията си поставя за цел да разгледа някои концепции на К. Маркс за труда и да даде доводи за липсата или наличието на актуалност. На основата на тяхното интерпретиране и критичен анализ е доказано известно сходство в изведените от К. Маркс и използваните в съвременността понятия за „труд“ и „трудов процес“. Систематизирани са някои специфики на теориите на К. Маркс за труда, както и неговите виждания относно компенсационната теория след въвеждането на машините, като е извършен паралел със съвременността и опасността от загуба на работни места вследствие на постепенното навлизане на роботизирания труд и изкуствения интелект.Направените изводи и обобщения показват, че въпреки отдалечеността във времето и неизбежната загуба на част от актуалността, някои части от концепциите на К. Маркс за труда са доказали своята непреходност и не са загубили своето значение и до днес.