(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
Студията разглежда най-новите тенденции в развитието на икономическите теории в контекста на радикалните промени в структурата и методологията на икономическата теория в посока на отказ от неолибералния икономически модел и търсене на нова политико-икономическа парадигма. Разгледани са някои тай-нови концепции за бъдещето на капитализма, в които преоткриваме значението на марксовата икономическа теория: за глобализацията, която той предвиди и брилянтно описа, „изригването” на капитализма и настъплението на потребителския фетишизъм, неравномерното развитие и концентрацията на капитала, и конфликтите породени от тях, господството на финансовия капитал и разбухването на фиктивния капитал с всичките им кризисни последици; въпросите на неравенството, експлоатацията и критиката на моралните принципи на капитализма. Всички тези теми са предизвикателство за един „модерен” прочит на Маркс днес за проблемите, границите и бъдещето на капитализма.