(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
Целта на изследването е да анализира Бялата книга за бъдещето на ЕС и да отговори дали тя е успяла да предизвика желания дебат. Изпълнени са задачите: анализ на сценариите от гледна точка на степента на интеграция и последствията от тях; изследване на гледните точки на различните заинтересовани страни; анализ на позициите на определени държави членки. Методологията включва анализ и синтез, индукция и дедукция и др. Ограниченията са свързани с бързо променящата се информация и непроследимостта й в държавите членки. Изследването е оригинално по съдържание, а постигнатите резултати и приноси включват анализ на вариантите и изводи за бъдещия път на България в ЕС.